16.-17.7.2007
Norja: Lofootit , Svolväer
Jo aamupäivällä ehdimme Norjan rajalle. Siellä oli tiukka kuulustelu matkatavaroista ja erityisesti mukana olevista savukkeista ja alkoholista. Tullinainen halusi nähdä matkaviinien määrän ja laillisen määrän kaivoimme tavaroistamme. Tuli selväksi, että siirryimme pois unionin alueelta.
Heti rajalla alkoi sataa norjalaiseen tapaan ja me jo ajattelimme, että tätä tämä on. Satoi kuitenkin aikansa ja illalla sää selkeni.
Saksalaisilta saamamme hauki tuli hyvään tarpeeseen, kun odottelimme Melbussa lauttaan pääsyä yli kolme tuntia. Hauki oli täyttä ruokaa ja kävi päivällisesti päinvastoin kuin rasvassa paistettu puna-ahven, jonka söimme täysin vastoin periaatteitamme tienvarren pikaruokalassa.
Perillä Lofooteilla Svolværissa olimme vasta kymmenen tienoilla. Olin yrittänyt varata sieltä turhaan "rorbueria". Ne ovat vanhoista kalmajoista kunnostettuja mökkejä. Mutta kaikki olivat täyteen buukattuja. Svinøya Rorpuerin isännällä oli kuitenkin ollut tarjolla huone kahdelle ja olimme päätyneet siihen. Se osoittautui lähes yhtä eksoottiseksi kuin Kaustisen majoitus. Huone oli läheisen kalatehtaan yläkerrassa ja sen varsinaisia käyttäjiä ovat ilmeisesti paikalliset työläiset. Lähellä oli tähän vuodenaikaan tyhjänä olevia turskan kuivatustelineitä ja muuta kalan jalostukseen liittyvää rekvisiittaa. Asumuksessa oli yhteiskeittiö ja saniteettitilat. Ei mitään loistokkaita mutta asiallisia ja siistejä. Huone ja miljöö ei ehkä ihan vastannut ennakko-odotustamme vuonon rannalla sijaitsevasta idyllisestä asumuksesta, mutta meille se kelpasi kuitenkin hyvin. Olimmekin jo päivän matkustamisesta sangen väsyneinä.
Kalan kuivatustelineet saivat meidät miettimään, mihin kuivattu kala menee. Kaupassa sitä ei näkynyt ja kotona Suomessa kuivattu kala on menneisyyttä. Muistan kauan sitten Portugalissa kuivattua turskaa olleen myytävänä joulun alla.
Seuraavana päivä tutustuimme kaupunkiin ja sen lähitienooseen. Maisemat ovat täällä tietysti tavattoman jylhiä ja ainakin meille hyvin eksoottisia. Ostimme paikallisesta marketista seistä poikkileikattua medaljonkeja ja söimme niitä hyvällä ruokahalulla asuntolassamme. Norja on monessa suhteessa kallis maa, mutta kala on edullista ja tuoretta kalaa on hyvin tarjolla. Tuore sei maksoi alle viisi euroa kilo.
Valokuvia
16th - 17th July, 2007
Norway: Lofoten, Svolväer
Already in the morning we crossed Norwegian border. There was tight questioning about our cigarettes and alcohol. Customs woman wanted to see all luggage but we had everything legal amounts. It came clear that we were transferring away from the area of European union.
Immediately on the border started to rain to Norwegian style and we already thought about that this it is. However it rained its time and in the evening weather cleared.
We were happy about the pike received from Germans when we waited over three hours the access to Melbu ferry. The pike was full food and was nice dinner on the contrary the grease fried red-perch which we had for lunch completely against our principles in a roadside quick canteen.
At the destination by Lofoten in Svolvær we were at just around ten in the evening. I had tried to hire from there a "rorbuer". They are cottages renovated from the old fishing huts. But all were booked full. However, the host of Svinøya Rorpuer had offered a room for two and we decided to take it. It proved to be almost as exotic as our accommodation in Kaustinen. The room was upstairs in close by fish factory and it's actual users are obviously local labor. Near were at this time of the year empty drying racks of the cod and other to fish cultivation connected properties. In the dwelling was joint kitchen and sanitation space. Not any brilliance but formal and clean. Room and ambience didn't perhaps quite answer our advance-waiting from the idyllic housing by the shore of the fiord but to us it however was well suitable. We were already very tired from all traveling.
On the next day we got acquainted to town and to its nearest neighborhood. The landscapes are here of course enormous rough and at the least to us very exotic. From local markets we bought fish and we ate those with the good appetite in our dormitory. Norway is in the many relationship expensive country but the fish is reasonable and fresh fish is well on the offer.
Pictures